30 Nisan 2017 Pazar

Doğa ile Kurgulanmış Matematik


   Doğada matematik var mıdır, yoksa bu tamamen insanların ürettiği bir şey midir? Bu durum günümüzde bazı kişilerce insanların üretmesidir. Bunu kanıtlamak için de üzerinde durdukları bir durum sonsuzluk kavramıdır. Doğada hiç bir şey sonsuz değildir her şeyin bir sonu vardır şeklinde düşüncelerini savunmuşlardır. Bazı kişiler ise matematiğin doğadan gelmediğini zaten doğada var olduğunu, insanların da bunu keşfettiğini savunmuşlardır. Bugünkü bloğumuzda ise matematiğin doğadan geldiğini gösteren örneklere yer verelim 😊


   





















Daha önceki yazılarımızda da verdiğimiz Fibonacci sayıları doğada var olan matematiği açıklayan örneklerden birisi aslında. Neydi Fİbonacci dizisi? Bir ve bir ile başlayıp kendinden önceki iki sayının toplamı olarak ilerleyen sayı dizimizdi. Ayçiçeğini düşünelim üzerindeki tanelerin oluşturduğu spiraller saat yönünde 55 ise saat yönünün tersinde 34 veya 89 olmakta. Çam kozalağında  5 ve 8 şeklinde karşımıza çıkıyor. Benzer durumlar muz, ananas, tütünde de karşımıza çıkıyor.








  Bal petekleri de eminim birçoğumuzun ilgisini çekmiştir. Küçükken şaşırırdım arılar nasıl oluyorda aynı şekilde bu kadar çok şeyi yapabiliyor diye. tabi bu onlar için içgüdüsel. Her petek bir düzgün altıgen, her noktanın oluşumunda üç ayrıt 120 derece açıyla birleşmekte.




   

Yakın zamanlarda karşımıza çıkan fraktalları da unutmayalım tabi. Fraktal neydi peki, bir cisim olsun o cismin hangi noktasını alırsak alalım büyütüp baktığımızda her defasında başlangıç şeklinin aynısını veriyorsa fraktal belirtiyordu. Doğada karşımıza ağaçlarda, brokolide, yaprakt, deniz kestanesi vs. de karşımıza bolca çıkmakta .(Kaynak)







    




Sevgili okurlarım matematiğin doğadan geldiğini savunan sadece bir kaç örneğe yer verdik bu haftaki yazımızda. Artık düşünün siz karar verin doğada matematik yok mu, matematik doğadan gelir mi ?  😊 Herkese iyi haftalar ..



1 yorum:

  1. çok iyi ve güzel görseller çok iyi anlatmışsınız Eskişehirden Alparslan

    YanıtlaSil