24 Şubat 2017 Cuma

Çalışmalarım ve Matematik

 Müzikle ilgili çalışmalarımda müziğin içine gizlenen matematiği fark ettim ve bu beni etkileşmişti. Belki böyle bir şeyi düşünmezdik bile ya da farkına bile varmazdık. Şimdiyse kulağımı bir müzik okşasa, biraz ahenkli notalar görsem içindeki matematiği keşfetme merakı oluşmuyor değil. Galiba matematiksel gözle bakmaya başlıyoruz çevremize 😊
         
 Altın oranla çokça karşılaştık bu süreçte peki nedir bu altın oran, matematikte hangi konuların önemini gösterir bize diye düşünürsek bir oran söz konusu olduğu için oran orantı ve kesirler gözümüzün önüne gelmiyor değil.
matematik müzik ile ilgili görsel sonucu
 http://akifaltundal.net/tur/content/view/1072/344/ yazısında hatırlamamı sağladığı bilgilerim oldu. Bir müzik parçasında ritim 4:4, 3:4 lük şeklinde ifade edildiğini ve bu ölçülere göre de vuruşların birlik, ikilik, dörtlük, sekizlik şeklinde gittiğini birçoğumuz. Yine matematik göz önüne geliyor oran orantı, tekrarlama ... https://tr-tr.facebook.com/notes/faz%C4%B1l-say/piyanodaki-matematik-ve-faz%C4%B1l-say/470298476349503/j yazısında ise piyanodaki notalarda, ölçülerde karşımıza kesirlerden çarpmaya hatta cebirdeki 12 ile kalanlar sınıfına kadar matematikten yararlanmışlardır. Aynı kaynağa dayanarak insan kulağı için en uyumlu aralığın 8/5 frekans oranındaki major 6 lı olduğu bilinmektedir. Bu oran da yukarıda belirttiğimiz altın orana çok yakındır.


matematik müzik ile ilgili görsel sonucu      



http://vizyon21yy.com/documan/genel_konular/guncel/Dusununce/Muzik_ve_Matematik.pdf  belgesinde de yine notaların ölçülerin, oktavların, vuruşların ve frekansların oranını bize matematiksel olarak ifade etmiş ve bu örnekler sonucunda bizde müzik yaparken matematiğin en çok oran ve çarpma konusundan yaralandığını anlıyorum ..


Kavram:

Uzunluğu L olan bir [AB] doğru parçasını ele alalım ve bunun uzunlukları a ve b olan iki parçaya ayıralım. Eğer a / b = L / a yani, a / b = (a + b) / b eşitliği gerçekleniyorsa, bu bölmeye [AB] doğru parçasının altın bölümü adı verilir. a / b oranına da ALTIN ORAN denir. Şimdi x = a / b dersek, ilgili denklem x2 - x - 1 = 0 şekline getirilebilir. Bu denklemin pozitif kökü (1 + 5) / 2 = 1.618'dir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder