Sevgili okurlarım, bu hafta bloğumda Maurits Cornelis Escher ya da çokça kullanılan, kısaca M.C Escher a yer vereceğim.😊 İsterseniz gelin öncelikle hayatına göz atalım.

1898 yılında Hollanda'nın Leeuwarden şehrinde doğmuş, inşaat mühendisi olan babası, annesi ve 4 erkek kardeşiyle birlikte 20 yaşına kadar bu şehirde yaşamış sanatçımız. İleri zamanlarda birçok farklı şehirde yaşamış ve alman işgali gibi sorunlarla yaşadığı yeri değiştirmek zorunda kalmış. Okul hayatı boyunca pek başarılı bir öğrenci olamayan Escher, yaptığı çizimleri grafik öğretmenine gösterirmiş ve onun tavsiyesi üzerine bu bölümü okumaya karar vererek grafik eğitimini okumuş ve bu bölümden mezun olmuş. Gezmeyi pek seven Escher ilerideki hayatında evlenir ve eşiyle de seyahatlere çıkar. Akdeniz'e yaptığı geziden çok etkilenen sanatçı eserlerinde buradan etkilenmesini yansıtmıştır.
40 yaşına doğru çizimlerinin bazısını gösterdiği kardeşi Berend onu matematikle ilk kez tanıştırmış. Simetri hakkında bazı makaleler okuyarak eserlerinde uygulamaya başlamış. Sonraki yıllarda ise gelecekte ünlü olacağı eserleri olmuş. Daha sonra sonsuzluğun 2 boyutlu düzlemde aktarılmasına ilgisi oluşmaya başlamış ve o yıllarda tanıştığı bir arkadaşının eserleri ona ilham kaynağı olmuştur. İlerleyen zamanlarda 2 boyutlu ve 3 boyutlu çalışmaları içeren çizimleri olmuştur ve iyice ünü artmıştır. Üst üste geçirdiği hastalıklar sonrasında bu dev sanatçımız hayata gözlerini 73 yaşında kapatmıştır..
Wikipedia kaynağından edindiğim bilgiler bana ışık oldu sevgili Escher hakkında. Geride bıraktığı eserlerine baktığımda böyle bir insanın dünyadan göç etmiş olması beni gerçekten üzdü. Böyle bir yeteneğe insan gerçekten şaşırıyor. Nasıl bir düşünme sistemi olabilir bilemiyor insan. Sizde merak ettiyseniz gelin bakalım neler yapmış sanatçımız..
Escher eserlerini nasıl oluşturmuş ve bunların matematikle olan ilişkisi ne gelin birlikte bakalım.
(yardım aldığım kaynağı incelemek isterseniz tıklayın.)
Bu eserinde sanatçı bir ya da birkaç motifi hiçbiri birbirinin üstüne gelmeyecek ve aralarında boşluk kalmayacak şekilde yapmıştır. Bu yöntem matematikte düzlem doldurma problemi ile çakışır. Escher bu işlemi çeşitli hayvan figürleri kullanarak enteresan bir şekilde yapmış. Bu çalışmaları arasında en etkileyici olanları hiperbolik düzlem kullandığı Circle Limit (Çember Limiti) serisidir.
Bu eserinde yüzey figür ilişkisi çarpıcı şekilde vurgulanırken, imkansız olan boyutlar arası yolculuk da resmedilmiş. Doğada değişim anlamına gelen metamorfozlarda, düzlemdeki düzenliliği bozmadan sürekli deforme edilen şekiller birbirine dönüşür, gece gündüze, balıklar kuşa evrilir.
Escher’in en ses getiren eserlerinden biri paradoks (çelişki) ve sonsuzluk kavramını işlediği resimleridir. İmkansız figürleri kullanarak inşa ettiği dünyalar bizi çelişkiye götürür. Döngüsel paradoksları yaratmak için kurduğu hiyerarşik düzenlerde sürekli yukarı ya da aşağı hareket etseniz de, hiyerarşinin gereğine rağmen, yine başlangıç noktasına gelirsiniz. Bu gibi döngüler daha önceki haftalar bloğumuzda yer verdiğim Bach’ın müziğinde de yer alır. Yani Möbiüs şeridini tekrar anımsattı bize.
Escher'ın eserlerini incelerken bana ilginç gelen başka eserlerini de sizler için düzenleyip biraraya getirdim. Gözlerinizi farklı pencerelerden açarak incelemenizi tavsiye ederim. İçinde gizlenen matematiği doğayı, ilginçlikleri keşfetmeyi size bırakıyorum.
Araştırmalarımı yaparken Escher hakkında harika bilgi veren bir siteye rastladım. Eserlerini nelerden esinlenerek hangi aşamalarla ilerleyip oluşturduğunu, simetriyi, sonsuzluğu, doğayı, hayvanları, möbiüsü bilmeden düşünüp üç boyutlu hale getirmesini her bir aşamayı ince ince dokumasını okurken, izlerken hayran kalacaksınız. Kesinlikle bakmanızı tavsiye ederim. Bizlere sunan yazarımıza teşekkürlerimi sunarım. Bakmak için tıklayınız.
Escher'ın çalışmaları bana göre detaylı bir şekilde incelendiğinde nakış nakış matematik ve geometriyle dolu. Okul hayatı boyunca derslerinde başarılı olamayan sanatçının eserlerinde matematiksel düşünceyi bu kadar etkili kullanması gerçekten muazzam. Sizde dikkatli gözlerle özenle incelerseniz eserlerini bu büyülü dünyasında kendinizi unutacaksınız ve bu size eminim keyif verecek. Bu haftaki yazıma da size Escher'ın bir sözüyle veda etmek istiyorum. İyi haftalar sevgili okurlarım 😊
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder